In deze video (3.05m) vertelt Job Wittens, een van de oprichters van Peppelhout, over het gezamenlijke bedrijf dat een aantal eigenaren van populierenbomen en ondernemers die hout verwerken samen hebben opgezet.

Deze video sluit aan bij pagina 38 tot en met 41 van het boek. Job vertelt onder andere dat deze houtsoort in Nederland steeds minder werd gebruikt en dus ook geplant. Om deze snelgroeiende (en daardoor milieuvriendelijke) houtsoort te blijven verwerken en aanplanten hebben zij een gezamenlijk bedrijf (in de vorm van een zogeheten coöperatie) opgezet die zorgt voor goed gebruik van de bomen en het herplanten ervan. Hij gebruikt daarbij termen als ‘circulariteit’, ‘keten’ en ‘ketenpartners’. Daardoor past de video ook bij pagina 56 en 57 van het boek.

De uitleg op de pagina van Omroep Brabant over de cooperatie: Peppelhout is het eerste houtmerk ter wereld dat door en voor een collectief van boomeigenaren wordt gelanceerd. Het is een coöperatie van (particuliere) populiereneigenaren die samenwerken met meubelmakers, ontwerpers, timmerfabrieken, werkplaatsen en andere ondernemers uit de creatieve sector. De eigenaren hebben maar één doel: het unieke populierenlandschap behouden.

De bedrijfsvorm coöperatie wordt in de lesmethode niet behandeld omdat minder dan een half procent van de bedrijven in Nederland coöperaties zijn. De rechtsvorm komt vooral voor in de agrarische sector, maar wint sinds begin deze eeuw aan populariteit als bedrijfsvorm voor zelfstandigen om in samen te werken. Uitleg is te vinden op Ondernemersplein.nl.

Uiteraard is de coöperatie online te vinden op Peppelhout.nl.

Naar het overzicht met extra materiaal.