Ondernemingsplan schrijven met het

Werkboek is een eigen bedrijf iets voor jou?

Naast de lesboeken is er tevens een werkboek dat studenten helpt bij alle stappen die je moet doorlopen om tot een realistisch ondernemingsplan te komen.

Het werkboek is opgebouwd uit de vier delen van een ondernemingsplan aangevuld met een aantal rekenmodules die helpen bij het financiële plan.

Het Werkboek Is eigen bedrijf iets voor jou? is uiteraard te koop via alle (studie)boekhandels.

Het boek telt 84 pagina’s, prijs €14,50, ISBN is 978 90 79826 186.

Deel 1
Wie? (de ondernemer)

In dit deel vertel je wie je bent als ondernemer. Welke kwaliteiten heb jij? Hoe ga jij die kwaliteiten inzetten voor je eigen bedrijf? Ook is het belangrijk dat je uitlegt waarom jij een bedrijf wilt oprichten? Wat is jouw droom? En hoe denk je die droom met je bedrijf te gaan verwezenlijken?

Deel 2
Wat? (het bedrijf)

Wat voor soort bedrijf ga je oprichten? In welke plaats of regio doe je dat? Waar moet je rekening mee houden als je jouw type bedrijf begint? Hoe ziet jouw toekomstige markt eruit? Weet je al wie jouw klanten worden? En wie je belangrijkste concurrenten worden? Waarom gaat het jou lukken klanten van hen af te snoepen?

Deel 3
Hoe? (het marketingplan)

Dit is voor jou het belangrijkste deel van je ondernemingsplan. Je werkt uit wat je precies gaat doen en wat jouw klanten daarvoor moeten gaan betalen. Daarnaast werk je uit op welke manieren jij klanten gaat verleiden zaken te doen met jouw bedrijf. In dit deel komen ook de P’s van de marketingmix aan de orde.

Deel 4
Het financiële plan

Dit is het belangrijkste deel van een ondernemingsplan als je geld wilt lenen voor je bedrijf. Maar ook voor jezelf is het belangrijk om vooraf inzicht te hebben in de geldstromen van je bedrijf. In je plan ga je stap voor stap van hoe je geld gaat verdienen en welke kosten je hebt, naar wat jij uiteindelijk in je portemonnee overhoudt.

Deel 5
Rekenmodules

Het laatste deel van het boek bevat een aantal pagina’s waarin onderdelen van het financiële plan kunnen worden uitgewerkt en waarin je kunt oefenen met een aantal belangrijke berekeningen voor ondernemers. Tevens bevat dit deel enkele extra berekeningen die vereist zijn voor het keuzedeel Ondernemerschap mbo, maar die niet voor alle ondernemers relevant zijn.

Beoordelingspagina’s
voor docenten

Alle vijf de delen van het boek worden afgesloten met een pagina waarop docenten kunnen beoordelen hoe studenten de verschillende onderdelen hebben gedaan. En het bevat ruimte om adviezen te delen voor het ondernemingsplan als het daadwerkelijk schrijven van een ondernemingsplan behoort bij het vak of keuzedeel waarvoor het werkboek wordt gebruikt.

Inhoudsopgave